Like Share Comment Tweet G+1
Vesti

Produkcija PGP RTS i prijatelji manastira Đurđevi stupovi predstavili su u Radio Beogradu kompakt disk "Deca deci za Božić", album božićnih pesama za decu sa devet autorskih kompozicija domaćih i stranih autora.


U danima očekivanog radosnog praznika - Rođenja Hristovog, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Artemija i bratstva manastira Đurđevi stupovi u Rasu, u izdanju PGP RTS objavljen je album božićnih pesama za decu na kome su autorske kompozicije srpskih kompozitora i gostiju iz Rusije, Gruzije, Grčke i Rumunije.


Ljiljana Popović, jedan od autora, objasnila je da svaka pesma ima svoj lični izraz, zasnovan na srpskim tradicionalnim muzičkim korenima i savremenim kompozicijama i aranžmanima, na tekstove Sv.vladike Nikolaja ohridskog i žičkog.


"Čast je raditi muziku na stihove vladike Nikolaja, kada dođemo u dodir sa njegovim divnim porukama, osetimo drugačiju energiju, veru i ljubav koju smo želeli da približimo drugim ljudima, koji to možda još nisu pronašli u svojim srcima", rekao je Milan Đurđevic, autor pesme "Anđeli pevaju", za koju je urađen i spot.


Producent albuma i autor Ljuba Ninkovic rekao je da je album poseban iz vise razloga: deca su pevala deci prenoseci poruku bozicne radosti, Hristove ljubavi, a on je namenjen srcima ljudi. Ninkovic je ukazao da ovakvih izdanja nije bilo kod nas i da pored toga sto je muzika bliska mladima, CD nije pravljen za "top liste" nego da nadzivi svoje autore.
"Sustina projekta, koji pokazuje da umetnost ima jos vecu vrednost kada se radi i stvara u slavu i cast Boga, je da mladim ljudima na njima razumljiv i prihvatljiv nacin prenese najbitnije moralne i duhovne vrednosti nase pravoslavne vere", rekao je Ninkovic.
U radu na CD ucestvovao je veliki broj poznatih izvodjaca i dece, medju kojima su deciji hor "Kolibri", Deciji hor hrama Svetog Save, deciji hor Saborne crkve, Asim Sarvan, Milan Djurdjevic [Neverne Bebe], Zeljko Savic, Nebojsa Mastilovic. Pesmu koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija snimljena za spot "Andjeli pevaju" uradio je Djurdjevic u sabornom duhu i u njoj ucestvuju brojni muzicari i deca, kao i glumci Sergej Cetkovic, Ivan Bosiljcic, Tanja Boskovic, Sonja Kolacaric, Divna Ljubojevic, Jelena Tomasevic, Ljuba Ninkovic, Tijana Milosevic i drugi.

Deca deci za Božić
© nevernebebe.com